LORCA

A LORCA bár spanyol ihletésű, mégsem spanyol lemez. Jobban kötődik a mindig és mindenütt fellelhető, Lorca költői világát meghatározó motívumokhoz: szerelem, nász, menekülés, gyilkosság, halál.
A zenei tételeket, melyeket a Vérnász című dráma jeleneteihez írtam, rövid versek választják el egymástól.

A LORCA az eddigi legegységesebb és – témájából eredően – legszenvedélyesebb hangvételű alkotásom.
A tételek közül a leginkább spanyol hangulatú az esküvői készülődés dala, a Jöjj, szép mátka,
legnépszerűbb pedig a Menyasszony és Leonardo Szilánkok című duettje.


A zenekarban két énekes szólistát alkalmazok: szoprán és bariton, illetve egy különleges hangzású kórust (kontratenor, tenor, basszus). Négy állandó hangszerrel dolgozom: fuvola, cselló, vibrafon, gitár. Az ütőhangszerek részint élénk színekkel, részint komor, monumentális effektusokkal töltik be a zenekar által szabadon hagyott teret. A tradicionális jelleget spanyolos hangsorokkal, akkordmenetekkel tartom fenn.Federico García Lorca művészetével 1983-ban találkoztam először, Markó Iván katartikus balettje kapcsán. Attól a pillanattól kezdve mélyen él bennem a Duende, az Aranjuezi concerto és a reflektor fókuszába állított védtelen ember, akit elpusztít egy gonosz gépfegyversorozat. Mindez mégsem bukkant volna felszínre, ha a Katakomba pinceszínház a tavalyi évben fel nem kér a Vérnász megzenésítésére. (A történet egy szerelmespárról szól, akik nem lehetnek egymáséi. A lányt egy módos fiúhoz adják, de régi szerelme megszökteti a lakodalomból. Üldözésükre indulnak, végül az ifjú férj és a szöktető megölik egymást.) A teljes színházi próbafolyamatot végigkísérhettem, személyre szabottan születtek, majd az előadásokon élőben szólaltak meg a zenei betétek.Külön köszönettel tartozom Széll-Rózsa Szilviának, a Vérnász rendezőjének, aki a verseket, dalszövegeket gondozta, illetve Holló Aurélnak, aki (szokása szerint) nem pusztán az ütőszólamok feljátszásával, hanem azok megalkotásával tette teljessé a művet, valamint Hegyi Barnabásnak, aki "egyszemélyes kórusként" teremtette meg a felvétel különleges atmoszféráját. Szintén az alkotói folyamathoz kapcsolódott Paczári Károly, akinek a masteringen kívül a komplett hangzásképet köszönhetem. 

Zenei közreműködők:
Széll-Rózsa Szilvia – szoprán
Olgyay Gábor – bariton, gitár
Hegyi Barnabás - kontratenor, tenor, basszus
Szabó Judit - gordonka
Siklósi Kristóf - fuvola
Holló Aurél - ütőhangszerek
Kállay Gábor - furulya

Szeretném még kiemelni Kása Tímea színésznő munkáját, aki a lemezen elhangzó Lorca verseket adja elő, valamint Hajba Lídia expresszív festményét, melyet a borítóhoz alkotott. A lemezgrafikát Kárpáti Zsuzsanna készítette.

A CD teljes anyaga meghallgatható itt 

A CD megrendelhető itt 
olgyay.gabor@gmail.com 
Köszönöm, hogy megrendelésével támogatja alkotói munkámat